Uniunea Europeana
Guvernul Romaniei
Instrumente Structurale 2014-2020

Investeste in viitorul tau! - stagii de practica pentru elevi


Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

POCU/633/6/14/130683

REGIUNILE DE IMPLEMENTARE:  

Centru, Vest, Sud-Est, Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia

Regiuni

1.Județele regiunii Centru: Alba, Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita, Covasna;

2.Județele regiunii Vest: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș;

3.Județele regiunii Sud-Est: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea;

4.JudeÈ›ele regiunii Sud-Muntenia: ArgeÈ™, Prahova, DâmboviÈ›a, Teleorman, Giurgiu, IalomiÈ›a È™i CălăraÈ™i;

5.JudeÈ›ele regiunii Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, MehedinÈ›i, Olt, Vâlcea.

SCOPUL ȘI OBIECTIVELE:

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului îl reprezintă creÈ™terea ratei de participare a 182 de elevi din învățământul secundar È™i / sau terÈ›iar non-universitar din regiunile Centru, Vest, Sud -Est, Sud Muntenia È™i Sud-Vest Oltenia la programe de învățare la locul de muncă, cu accent pe sectoarele economice cu potenÈ›ial competitiv identificate conform SNC È™i din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI prin optimizarea ofertei educaÈ›ionale prin parteneriat social, centrată pe formarea È™i dezvoltarea de competenÈ›e profesionale È™i transversale cerute pe piaÈ›a muncii, inclusiv pentru categoriile dezavantajate de persoane, consilierea È™i orientarea profesională a acestora, stimularea competitivității prin organizarea de competiÈ›ii profesionale È™i crearea unui sistem de informare în dublu sens: de la angajatori către unitățile de învățământ (despre nevoile de instruire) È™i de la unitățile de învățământ către angajatori (despre nevoile reale de pe piaÈ›a muncii).

Obiectiv Specific 1.  Organizarea È™i derularea de programe de învățare la locul de muncă (internship/ traineeship, stagii de practică etc.) pentru 182 de elevi din învățământul secundar È™i/ sau terÈ›iar non-universitar din regiunile Sud Muntenia, Centru, Vest, Sud-Est È™i Sud-Vest Oltenia, din care 19 elevi de etnie romă sau  elevi din mediul rural, È™i creÈ™terea gradului de conÈ™tientizare cu privire la oportunitățile oferite de stagiile de practică precum È™i cu privire la principiile inovării sociale, nediscriminare È™i a îmbunătățirii accesibilităţii, a utilizării ÅŸi a calităţii tehnologiilor informaÅ£iei ÅŸi comunicaÅ£iilor.

Obiectiv Specific 2. Furnizarea de servicii de consiliere ÅŸi orientare profesională axate pe dobândirea de competenÅ£e corelate cu necesităţile pieÅ£ei muncii pentru 182 de elevi din învățământul secundar È™i/ sau terÈ›iar non-universitar din regiunile Sud Muntenia, Centru, Vest, Sud-Est È™i Sud-Vest Oltenia, din care 19 elevi de etnie romă sau din mediul rural. Realizarea acestui obiectiv constă în asigurarea unor programe specifice de consiliere È™i orientare în carieră organizate de unitățile de învățământ în parteneriat cu un furnizor specializat È™i acreditat È™i dobândirea de competenÈ›e transversale. Ca efect al acestui demers cel puÈ›in 21% din total grup È›intă, – 39 de persoane – îÈ™i găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant, din care minim 11% romi / rural – 4).

Obiectiv Specific 3. Încheierea de 10 noi parteneriate/ convenÅ£ii între furnizorii de educaÅ£ie ÅŸi formare profesională iniÅ£ială (unităţi de învăţământ) ÅŸi partenerii de practică (societăţi comerciale/ structuri asociative, potenÅ£iali angajatori ai viitorilor absolvenÅ£i, în special cu entităţi din sectoarele economice cu potenÅ£ial competitiv identificate conform SNC ÅŸi din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI) È™i crearea unui sistem de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către reÈ›eaua unităților de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum È™i de la unitățile de învățământ către întreprinderi, pentru a răspunde nevoilor actuale È™i viitoare ale pieÈ›ei muncii la nivel regional /local. Realizarea acestui obiectiv se va face prin intermediul unei platforme de tip e-jobs în materie de stagii de practică (o platformă cu rol de incluziune È™i ocupare pe piaÈ›a muncii). Platforma va funcÈ›iona ca un liant între elevi È™i potenÈ›iali angajatori. Prin intermediul ei se va realiza legătura dintre elevii care urmează cursurile È™colilor postliceale sau ale liceelor tehnologice È™i de arte È™i meserii È™i angajatorii care au nevoie de aceÈ™tia pentru derularea activității lor.

Obiectiv Specific 4. Stimularea competitivității în rândul elevilor È™i creÈ™terea gradului de încredere al angajatorilor vis-a-vis de capacitățile profesionale ale grupului È›intă, prin intermediul unor competiÈ›ii profesionale care să-i răsplătească pe cei mai buni. Îmbunătățirea performanÈ›elor elevilor se va realiza prin sesiuni de informare cu privire la educaÈ›ia financiară È™i de formare a competenÈ›elor TIC, testări È™i concursuri în vederea verificării aptitudinilor nou dobândite prin stagiile de practică È™i stimularea competitivității în rândul elevilor prin participarea la concursuri/competiÈ›ii pe meserii cu acordare de premii, urmărind È™i creÈ™terea gradului de încredere al angajatorilor în capacitățile profesionale ale grupului È›intă.

Obiectiv Specific 5. Crearea unui reÈ›ele de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către reÅ£eaua unităţilor de învăţământ privind nevoile lor de instruire, precum ÅŸi de la unităţile de învăţământ către întreprinderi, pentru a răspunde nevoilor actuale ÅŸi viitoare ale pieÅ£ei muncii la nivel regional /local.

GRUP ÈšINTÄ‚:

Grupul È›intă vizat de proiect este reprezentat de cel puÈ›in 182 de elevi din învăţământul secundar ÅŸi / sau terÅ£iar non-universitar cu domiciliul în regiunile Centru, Vest, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia È™i Sud Muntenia, nivel de educaÈ›ie ISCED 2-3, nivel de calificare 3-4 È™i ISCED 4, nivel de calificare 5, înmatriculaÈ›i în È™colile post-liceale/de maiÈ™tri organizate la nivelul unităților de învățământ, dintre care 19 persoane de etnie romă sau din mediul rural.

Cele 182 de persoane recrutate vor urma stagii de practică la agenÈ›ii economici aleÈ™i preponderent din sectoarele cu potenÈ›ial competitiv identificate conform SNC È™i domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI (minim 20% dintre stagiile de practică), contribuind semnificativ la dezvoltarea sistemului de formare profesională È™i la o integrare rapidă socio-profesională. SelecÈ›ia GT va fi realizată prin intermediul liceului È™i a echipei de implementare. Persoanele interesate vor putea consulta documentele de aplicare pe site-ul proiectului È™i li se vor pune la dispoziÈ›ie formularele în format editabil È™i/sau tipărit. SelecÈ›ia membrilor grupului È›intă se va realiza pe baza criteriilor făcute publice la începutul proiectului È™i comunicate prin canalele de informare ale proiectului, cu respectarea criteriilor egalității de È™anse, nediscriminării È™i tratamentului egal.

ACTIVITĂȚI

A1  Managementul proiectului

-  A 1.1 Realizarea managementului proiectului: monitorizarea, evaluarea internă È™i raportarea

A2. Activitate transversală aferentă decontării cheltuielilor indirecte

-      A 2.1 Cheltuieli indirecte

-      A 2.2 Informare si publicitate

A3. Selectare grup țintă

-       A 3.1 Selectare grup È›intă

Activitatea de selectare grup È›intă presupune 3 etape:  identificarea grupului È›intă, recrutarea persoanelor,  implicarea È™i menÈ›inerea GT. Se vor verifica următoarele condiÈ›ii ale persoanelor potenÈ›ial grup È›intă: să fie înmatriculate în sistemul de învățământ vizat de proiect la momentul înscrierii în grupul È›intă, să aibă domiciliul sau reÈ™edinÈ›a în regiunile proiectului (copie CI); să-È™i exprime acordul È™i disponibilitatea pentru participarea la toate activitățile proiectului care îi vizează; adeverință de elev; să-È™i dea acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal; să nu mai participe la alte activități similare finanÈ›ate din Fondul Social European, să aibă complet È™i corect completate formularul de grup È›intă È™i alte documente relevante pentru stabilirea apartenenÈ›ei la grup È›intă solicitate.

A4. Crearea È™i operaÈ›ionalizarea unei reÈ›ele pentru dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă

-      A 4.1 Crearea È™i operaÈ›ionalizarea unei reÈ›ele pentru dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă

Un rezultant important al acestei activități este creearea È™i operaÈ›ionalizarea unei platforme online ce va avea 2 interfeÈ›e: una practicant È™i una angajatori, posibilitatea de creeare conturi practicant È™i angajator, încărcare documente (cv-uri, experiență relevantă), necesitățile angajatorilor în funcÈ›ie de profilul companiei.

A5 Consiliere și orientare profesională pentru elevi

-      A 5.1 Consiliere È™i orientare profesională pentru elevi

În cadrul activității A5 se vor desfășura servicii de consiliere din educaÈ›ie È™i formare profesională în vederea orientării în carieră a elevilor, axate pe dobândirea de competenÈ›e care răspund necesităților pieþei muncii. Acest lucru se va realiza printr-un program specific de consiliere È™i orientare în carieră organizat de unitaþile de învățământ identificate în parteneriat cu consorÈ›iul proiectului, completate cu informare È™i consiliere profesională prin centre specializate È™i furnizori de servicii din sectorul privat acreditaÈ›i.

A6 Organizarea È™i derularea programelor de învățare la locul de muncă

-      A 6.1 Organizarea È™i derularea programelor de învățare la locul de muncă

În cadrul activității Se vor organiza stagii de practică pentru elevi în conformitate cu metodologiile aplicabile fiecărui tip de activitate. Stagiile de practică se vor realiză în conformitate cu prevederile Legii 258/2007 privind practică elevilor È™i studenÈ›ilor È™i ale normativelor/reglementărilor specifice domeniului (Anexa 1 – Cadrul strategic È™i legal relevant).

A7 Activități de sprijin a sistemului de învățare la locul de muncă

-      A 7.1 Activități de sprijin a sistemului de învățare la locul de muncă

În cadrul activitîÈ›ii se va organiza concursuri de meserii. Prin organizarea concursurilor de meserii È™i în consecință prin premiile acordate în cadrul concursurilor ne dorim contribuÈ›ia la creÈ™terea prezenÈ›ei la È™coală È™i chiar stimularea performanÈ›ei È™colare.
 

REZULTATE PRECONIZATE:

-182 persoane identificate 182 elevi selectați dintre care 19 elevi de etnie romma selectați 19 elevi din mediul rural selectați registru grup țintă

- 7 ConferinÈ›e judeÈ›ene de recrutare 

-182 Kit-uri selecție și recrutare grup țintă distribuite

-1 Platformă tip e-jobs de legătură între instituÈ›ii de învățământ-elevi/părinÈ›i-angajatori

-10 noi parteneriate/ convenii între furnizorii de educaie È™i formare profesională iniiala (unitai de invaamant) È™i partenerii de practică (societai comerciale/ structuri asociative, poteniali angajatori ai viitorilor absolveni, în special cu entitai din sectoarele economice cu potenial competitiv identificate conform SNC È™i din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI)

-182 elevi consiliaÈ›i cel puÈ›in 21% din total grup È›intă - 39 persoane îÈ™i găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant:, din care minim 11% rromi / rural-4)

-182 kituri materiale program practică distribuite

-182 elevi participanți la practică

-39 elevi care îÈ™i găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant dintre care 4 elevi de etnie romma  È™i 4 elevi din mediul rural

- 19 elevi care urmează studii/cursuri de formare la încetarea calității de participant dintre care 3 elevi de etnie romma È™i 3 elevi din mediul rural 

- 1 concurs pe meserii organizat

- 20 premii a câte 1000 RON acordate

BUGET:

Valoarea totală a proiectului este de 2.309.805,10 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE este de 1.908.225,17 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naÈ›ional este de 336.745,61 lei È™i valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului este de 64.834,32 lei).

Lider de parteneriat: RIDAL SYSTEM SRL: 1.296.686,86 lei

Partener 1: AsociaÈ›ia „ASURA”: 1.013.118,24 lei

 

”ConÈ›inutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziÈ›ia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

”Pentru informaÈ›ii detaliate despre celelalte programe cofinanÈ›ate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaÈ›i www.fonduri-ue.ro

Informații proiect

  • IniÈ›iator

    RIDAL SYSTEM SRL

  • Perioada

    07.08.2020 - 06.08.2022

  • Valoarea

    2.309.805,10 lei

  • Parteneri

    Asociația ASURA (Partener 1)

  • Contact

    -

  • Echipa

    Liviu Constantin DOBREA, Manager de proiect

    Iuxel VÎJIAC, Coordonator partener ASURA



Nici o știre legată de acest proiect.
Nici un eveniment legat de acest proiect.
Nici un fișier atașat proiectului.

Arhivă Proiecte

Calendar evenimente