05Ian. 2023

Proiectul Viitorul Muncii, la Cluj: învățământ, formare antreprenorială pentru creatori și sprijinirea persoanelor defavorizate


Orașul Cluj-Napoca a pus la punct proiectul „Future of Work” (Viitorul Muncii), care face parte dintr-o inițiativă europeană ce se concentrează pe trei piloni de acțiune: adaptarea programelor de învățământ, formarea antreprenorială pentru creatori și sprijinirea cartierelor celor mai defavorizate. „Cred că automatizarea trebuie văzută ca o oportunitate, nu ca un risc. Putem crea mai multe locuri de muncă bazându-ne pe creativitatea noastră ca oameni”, spune Ovidiu Cîmpean, Project Manager Cluj.

În ultimele două decenii, Clujul a devenit una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere dintre toate orașele europene. Ppentru a menține această creștere, municipalitatea a realizat că trebuie să reducă decalajul dintre cunoștințe și tehnologiile emergente. Potrivit Euronews, se estimează că 49% din economia locală nu este la curent cu tehnologiile emergente și cu automatizarea.

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și cele trei laboratoare ale sale este unul dintre primele proiecte care țintesc domeniul. Aproape 240 de studenți practică aici în fiecare zi, adaptându-și abilitățile la piață și la automatizare. Bugetul total al proiectului Viitorul Muncii este de 5,6 milioane de euro, din care 80% din politica europeană de coeziune, iar restul de la cei 10 parteneri din sectorul public și privat.

Anadora Lupo, sculptor în metal, a fost unul dintre artiștii care au beneficiat de sprijin pentru dezvoltarea afacerii sale, datorită componentei „cultură-antreprenori. Doar cinci artiști au fost aleși din 69 de candidați: „A completat nevoia de a cunoaște mai multe despre acest domeniu și nu doar în design sau expertiza noastră, ci și la nivel de socializare și antreprenoriat”.

Incluziunea socio-profesională a categoriilor defavorizate este a treia axă a acestui proiect care are în vedere angajarea într-o perioadă de 20 de ani.

Departamentul Comunicare UZPR

Foto: uia-initiative.eu