23Mar. 2023

Proiect social francez care funcționează: „nimeni nu este de neangajat”


Peste 13 milioane de oameni sunt șomeri în UE, dintre care 5,3 milioane de mai bine de un an. La baza acestor cifre se află adesea concepția greșită că acești lucrători nu au educație sau pregătire sau că este prea costisitor să investești bani publici pentru a-i scoate din situația lor, notează EUObserver. Însă organizația franceză Zero Unemployment Territories (TZCLD) este o acțiune care a fost în plină desfășurare în 2016 și este deja activă în peste 50 de zone din țară pentru a demonstra contrariul.

Activitatea organizației se bazează pe conceptul că nimeni nu este „de neangajat” și caută soluții care să actualizeze locurile de muncă pe plan local, în care există nevoi pe piața muncii. De exemplu, dacă o persoană are abilități de tâmplărie, se creează o poziție care să permită folosirea acestei expertize. Este o inițiativă „de jos în sus”, explică Yonec Polet, din Comitetul European al Regiunilor: „Integrează pe toată lumea, de la asociații, sindicate sau autorități locale și locale până la cetățenii înșiși”.

În Franța, 52 de organizații au adoptat proiectul, care a reușit să scoată aproximativ 3.000 de oameni cu o vârstă de peste 46 de ani din șomaj constant.

TZCLD este în discuții cu Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor, cu actori locali din UE și cu părți interesate la nivel mondial, cum ar fi Organizația Internațională a Muncii (OIM), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru a extinde acest tip de acțiune socială. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Departamentul Comunicare UZPR

Puteți accesa articolul pe site-ul www.uzpr.ro de aici!