01Aug. 2016

Evaluarea competenţelor: de la definirea obiectivelor la activităţi de remediere


”Évaluation des compétences des apprenants; de la définition des objectifs aux activités de remédiation”

Baia Mare, România, 30 mai-3 iunie 2016 

Formator: Pierre-Yves Roux, CIEP

Timp de o săptămână la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare s-a desfăşurat cursul naţional de formare pentru profesorii de limba franceză, „Evaluarea competenţelor: de la definirea obiectivelor la activităţi de remediere”. La cursul susţinut de formator de la Centrul de Cercetari Pedagogice din Franta, Pierre – Yves Roux, au participat zeci de dascăli din întreaga ţară. Din Maramureş, s-au implicat în acest curs zece profesori de limba franceză.

S-a urmărit ameliorarea modalităţilor de evaluare la clasă, stabilirea unor planuri remediale fie pentru recuperarea celor cu un nivel slab, fie pentru elevii care sunt buni și care vor fi stimulaţi să facă performanţă.

Această formare co -animată de Pierre-Yves ROUX (CIEP) și  Constanin GIOSU (inspector de limbi moderne la  Botosani), a avut ca scop, dezbaterea practicilor actuale  ale  profesorilor și propunerea unor abordări inovatoare pentru o evaluare care să permită în primul rând  progresul elevilor, situându-se la rascrucea dintre pedagogia erorii și pedagogia diferențiată.

Formarea s-a derulat într-un cadru plăcut și armonios, fiecare participant și-a însușit idei, principii și  mijloace noi de predare  dar și o motivație consolidată. Această formare a fost validată de un atestat eliberat de CIEP, OIF  și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România, permițându-le profesorilor participanți să evolueze în cariera lor profesională.

După această formare profesională, participanţii vor avea de diseminat informaţia, de experimentat la clasă cele învăţate la curs şi vor întocmi un raport de stagiu în care fiecare îşi va prezenta experienţa şi concluziile şi care va fi trimis către Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală şi Orientală.

Este pentru prima dată când se organizează în Baia Mare acest curs destinat profesorilor de limbi moderne. Activitatea a fost organizată de Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală şi Orientală şi Ministerul Educaţiei.

Prof. Mihaela Oltean, Școala Gimnazială “Nicolae Russu” - Sita Buzăului