27Dec. 2023

COMUNICAT DE PRESĂ FINAL PROIECT 153986


S.C. E.CECA S.R.L în parteneriat cu ASOCIAȚIA ASURA și S.C. RIDAL Systems S.R.L finalizează cu succes Proiectul „Tineri NEETS- un pas spre viitor” POCU/991/1/3/ 153986

Proiectul s-a derulat în perioada iunie 2022- decembrie 2023 și a avut ca principal obiectiv imbunătățirea nivelului de competențe pentru tinerii NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare din Regiunea Sud- Est, cât și integrarea durabilă pe piața muncii a acestora, inclusiv prin ocuparea pe cont propriu prin infiintarea de noi intrepridneri și finantarea acestora cu 123.735 lei. 

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 1 – Inițiativa ”Locuri de muncă pentru toți”,  Prioritatea de investiții 8.ii: Integrare durabilă pe piața muncii a tinerilor (ILMT), în special a celor care nu au un loc de muncă, educație sau formare, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune socială și a tinerilor din comunitățile marginalizate, inclusiv prin punerea în aplicare a “garanției pentru tineret”.

De-a lungul celor 18 luni de implementare au beneficiat de sprijin aproximativ 300 de tineri NEETs au beneficiat de consiliere si mediere pe piața muncii, în scopul sprijinirii acestora să facă alegeri în sfera educațională, de formare sau muncă și să își gestioneze cariera; 187 de tineri NEETs profilati SPO nivel ocupabilitate B (mediu ocupabil), C (greu ocupabil), D(foarte greu ocupabil) au urmat cursuri de formare profesională în domenii precum ”Frizer” și Lucrător comercial” aceste calificări facilitându-le astfel accesul mai facil pe piața muncii; aproximativ 250 de tineri NEETs profilati SPO si-au îmbunătățit abilitățile și competențele digitale prin participarea la cursul non-formal TIC organizat în cadrul proiectului. Nu în ultimul rând, aproximativ 42 tineri NEETs profilati SPO nivel ocupabilitate A (ușor  ocupabil) și-au îmbunătățit competențele antreprenoriale prin participarea la un curs de formare profesionala în domeniu dar și prin acordarea de servicii de mentorat și coaching în vederea dezvoltării unui afaceri pe cont propriu, rezultând astfel 9 planuri de afacere fiabile și finanțabile cu 123735 lei, prin schema de ajutor de minimis ” Viitor pentru tinerii NEETS I” . Putem spune cu bucurie că mediul de afaceri din Regiunea Sud-Est a mai câștigat 9 start-up-uri detinute de oameni calificati si au fost create cel putin 9 noi locuri de munca.

Îmbucurător este faptul că, urmare a acestor demersuri și a atingerii acestor rezultate, tinerii NEETs sunt deschiși și interesați să își continue studiile și/sau să urmeze o carieră profesională. Ca dovadă fiind faptul că până la data prezentă, 10% dintre aceștia și-au găsit deja un loc de muncă și s-au înscris la alte programe de educație/ cursuri de formare profesională.

Proiectul a fost implementat cu succes și mulțumim pe această cale tuturor colaboratorilor pentru implicarea  în procesul de identificare a tinerilor NEETs care să beneficieze de avantajele proiectului, proces care, trebuie să recunoaștem, a fost unul foarte greoi.

 

Mai multe informaţii despre proiect se pot obţine de la:

Beneficiar: S.C. E.CECA S.R.L

Manager proiect:Daniela HUȚANU

E-mail: office@asociatia-asura.ro

Download comunicat